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Quercus suber and Betula pendula Outer Barks as Renewable Sources of Oleochemicals: a Comparative Study, Industrial Crops and Products

Título
Quercus suber and Betula pendula Outer Barks as Renewable Sources of Oleochemicals: a Comparative Study, Industrial Crops and Products
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Andreia F. Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Armando J.D. Silvestre
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Carlos Pascoal Neto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alessandro Gandini
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Christer Eckerman
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bjarne Holmbom
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 29
Páginas: 126-132
ISSN: 0926-6690
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Tecnologia > Tecnologia química ; Ciências Naturais > Ciências agrárias > Ciências florestais > Produtos da floresta não derivados da madeira
Outras Informações
Abstract (EN): A comparative study on the chemical composition of oak cork (Quercus suber L.) and corresponding industrial residues and birch (Betula pendula L.) outer bark is reported. Cork oak samples have lower extractives contents (6–9%) and higher contents of carbohydrates and lignin (23–27 and 33–38%, respectively) than those found for birch outer bark (40, 6 and 9%, respectively); suberin contents accounted for around 30% of cork, 11% of industrial cork powder and 45% of birch outer bark. Analysis of the suberin monomeric composition revealed that C18 and C22 ω-hydroxyfatty acids (including mid-chain epoxy- and dihydroxy-derivatives), followed by α,ω-dicarboxylic acids, are the main components in both suberins, with 9,10-epoxy-18-hydroxyoctadecanoic, 18-hydroxyoctadec-9-enoic, 9,10,18-trihydroxyoctadecanoic and octadec-9-enoic acids as the major components. The differences in the relative amounts of these acids in the suberin samples and the impact on the potential exploitation of the different industrial by-products are discussed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: ppinto@fe.up.pt
Documentos
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