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Pomegranate juice effects on cytochrome P450s expression: In vivo studies

Título
Pomegranate juice effects on cytochrome P450s expression: In vivo studies
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Ana Faria
(Autor)
FMUP
Rosario Monteiro
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel Azevedo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao Calhau
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 10 4
Páginas: 643-649
ISSN: 1096-620X
Editora: Mary Ann Liebert
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-62V
Abstract (EN): Beneficial health effects have recently been claimed for pomegranate juice. In vitro and in vivo studies have demonstrated its anti-atherosclerotic capacity, chemoprevention and chemotherapy of prostate cancer, and antiproliferative, apoptotic, and antioxidant activity, among others. On the other hand, there is a complex interplay between tumor initiation, promotion, and progression and xenobiotic biotranformation. This led us to investigate the effect of pomegranate juice consumption on cytochrome P450 (CYP) activity and expression. For this purpose, male mice consumed this fruit juice for 4 weeks, and pentobarbital-induced sleeping time and total hepatic CYP content, activity, and expression were evaluated. Moreover, the activity of CYP isoform 2E1 and expression of the main CYP isoforms, namely, CYP1A1/2, CYP2E1, and CYP3A, were also assessed. It was found that pomegranate juice consumption decreased total hepatic CYP content as well as the expression of CYP1A2 and CYP3A. Prevention of procarcinogen activation through CYP activity/expression inhibition may be involved in pomegranate juice's effect on tumor initiation, promotion, and progression.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: anafaria@med.up.pt
Nº de páginas: 7
Documentos
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