Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Modulation of folate uptake in cultured human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by dietary compounds

Modulation of folate uptake in cultured human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by dietary compounds

Título
Modulation of folate uptake in cultured human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by dietary compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Lemos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Peters, GJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fa, GJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Martel, F
(Autor)
FMUP
Conceicao Calhau
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 46 5
Páginas: 329-336
ISSN: 1436-6207
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-7R3
Abstract (EN): Folate is a water-soluble B vitamin with a crucial role in the synthesis and methylation of DNA and in the metabolism of several amino acids. In the present study we investigated whether beverages like wine, beer and tea, or some of their specific constituents, affect the intestinal uptake of H-3-folic acid or H-3-methotrexate (an antifolate). All tested beverages significantly inhibited the uptake of H-3-folic acid by Caco-2 cells. Most of these beverages, with the exception of wines (not tested), also inhibited H-3-methotrexate uptake in these cells. Additionally, ethanol, when tested separately, inhibited the uptake of both compounds. Some of the tested phenolic compounds, namely myricetin, epigallocatechin gallate (EGCG) and isoxanthohumol, markedly inhibited H-3-folic acid uptake. Myricetin and EGCG also had a concentration-dependent inhibitory effect upon the uptake of H-3-methotrexate by Caco-2 cells. Resveratrol, quercetin and kaempferol were able to inhibit the transport of both compounds, but only in the concentration of 100 mu M. In conclusion, dietary constituents may impact on intestinal folate uptake, as here shown for phenolic compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antoniazzi, L; de Miranda, RC; Rauber, F; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Santos, Cristina; Lopes, C.; Rodrigues, Sara; Levy, RB
The combined association of adherence to Mediterranean diet, muscular and cardiorespiratory fitness on low-grade inflammation in adolescents: a pooled analysis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
César Agostinis‑Sobrinho; Robinson Ramírez‑Vélez; Antonio García‑Hermoso; Rafaela Rosário; Carla Moreira; Luís Lopes; Arvydas Martinkenas; Jorge Mota; Rute Santos
Markers of metabolic syndrome in obese children before and after 1-year lifestyle intervention program (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pedrosa, C; Oliveira, BMPM; Albuquerque, I; Simoes Pereira, C; Vaz de Almeida, MD; Correia, F
L-Theanine promotes cultured human Sertoli cells proliferation and modulates glucose metabolism (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dias, TR; Bernardino, RL; Alves, MG; Silva, J; barros, a; sousa, m; Susana Casal; Silva, BM; Oliveira, PF

Ver todas (17)

Recomendar Página Voltar ao Topo