Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Caffeine-based food supplements and beverages: Trends of consumption for performance purposes and safety concerns

Caffeine-based food supplements and beverages: Trends of consumption for performance purposes and safety concerns

Título
Caffeine-based food supplements and beverages: Trends of consumption for performance purposes and safety concerns
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Bessada, SMF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 109
Páginas: 310-319
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-HH3
Abstract (EN): Nowadays, daily food supplementation regarding the improvement of physical and mental performance is a growing trend in sport practitioners, young students and active people. Food supplements are foodstuffs, labeled under food law and not obliged to safety assessments before their commercialization. Several products are commercialized claiming ergogenic effects as marketing strategies. Caffeine is often one of their main ingredients, as it increases both physical performance and concentration. This manuscript presents a general overview of the current caffeine-based food supplements and energy drinks available in the Portuguese market, as well as the consuming trends regarding their ergogenic effects, performance purposes, and active ingredients. Product claims, recommended daily intakes, caffeine pharmacology, and safety concerns aspects are also discussed aspects.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Coffee silverskin: A review on potential cosmetic applications (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Alves, RC; Beatriz B P P Oliveira
Coffea canephora silverskin from different geographical origins: A comparative study (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Alves, RC; Costa, ASG; Antonia Nunes, MA; Beatriz B P P Oliveira

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (117)

Recomendar Página Voltar ao Topo