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Effect of solvent type and high pressure treatment on the extraction of Gomphrena globosa L. bioactive compounds

Título
Effect of solvent type and high pressure treatment on the extraction of Gomphrena globosa L. bioactive compounds
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2017
Autores
Fernandes, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramalhosa, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Saraiva, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Joint 25th AIRAPT / 53rd EHPRG International Conference on High Pressure Science and Technology
Madrid, SPAIN, AUG 30-SEP 04, 2015
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-BRX
Abstract (EN): The present study aimed to compare the influence of different extraction solvents (water, methanol, water: acetone (6: 4, v/v)), methods (heating (37 degrees C, 30 min) or high pressure (HP) (300 or 500 MPa) and extraction time (7.5 or 15 min)) on flavonoids, hydrolysable tannins and antioxidant activity (Total Reducing Capacity (TRC), DPPH Free Radical Scavenging Activity and Reducing Power) of Gomphrena globosa L. flower extracts. The water: acetone extracts obtained by heating had the highest values of flavonoids, hydrolysable tannins and antioxidant activity. When applying HP, variable results were obtained. Still, the application of HP to water allowed to extract more hydrolysable tannins, as well as to obtain extracts with higher antioxidant activity than with heating, but no significant alterations were observed with methanol. In conclusion, both solvent and extraction method influence the content of bioactive compounds, being HP treatment a promising method to obtain enriched aqueous extracts in line with the principles of green-chemistry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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