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Trans fatty acids in commercial cookies and biscuits: An update of Portuguese market

Título
Trans fatty acids in commercial cookies and biscuits: An update of Portuguese market
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Luisa Alexandra T Teixeira Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rebeca Cruz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 47
Páginas: 141-146
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-P35
Abstract (EN): Cookies and biscuits are a recognized source of trans fatty acids (TFA). Aware of its consumption worldwide, an update on TFA content was taken in 2012, in a total of 50 samples commercialized in Portugal. Despite the absence of specific Portuguese legislation, TFA amounts in cookies and biscuits are generally low, with TFA amounts lower than 0.1 g per 100 g, and an average of 0.6% in the extracted fat in 49 of the 50 samples analyzed. Unfortunately, one sample presented 27% of TFA in the lipids, highlighting that the problem is still present. Also, a high prevalence of saturated fatty acids was observed, as high as 92.4% in the fat (53.0% on average). This fact is also a major health concern, particularly when the reformulation of these products in the last years (2006-2012) was effective regarding TFA reduction but seemed to have occurred at expenses of increasing SFA, thus reducing the potential beneficial effect achievable by replacing with cis-unsaturated fats, as generally recommended.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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