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Vitis vinifera leaves towards bioactivity

Título
Vitis vinifera leaves towards bioactivity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Fatima Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Elsa Ramalhosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Patricia Pires
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao Verdial
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
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Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 43
Páginas: 434-440
ISSN: 0926-6690
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Biotecnologia agrária e alimentar
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-ZWC
Abstract (EN): The majority of the works about Vitis vinifera L (grape) focus their attention on wine or its major byproduct, the grape pomace. Nevertheless, leaves of V. vinifera also constitute an important matrix of this agro-industry. In this study, the chemical composition and antioxidant potential of V. vinifera leaves from twenty Portuguese varieties (white and red) were evaluated for the first time, concerning their reducing total capacity, reducing power and DPPH radical scavenging capacity. The phenolics present in the aqueous extracts of V. vinifera leaves were trans-caffeoyltartaric and trans-coumaroyltartaric acids, myricetin-3-O-glucoside, quercetin-3-O-glucoside, quercetin-3-O-galactoside and kaempferol-3-O-glucoside, the last two compounds being the most predominant. Despite showing different activities profiles, all samples exhibited antiradical capacity against DPPH radical and reducing power in a concentration-dependent manner, with IC50 values below 800 mu g/mL. The obtained results are encouraging, increasing the possibility of taking profit from the great wastes produced by the grapes processing industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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