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The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells

Título
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Fatima Paiva Martins
(Autor)
FCUP
Susana Barbosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Marco Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Divanildo Monteiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor Pinheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Luis Mourao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Susana Rocha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis Belo
(Autor)
FFUP
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Alice Santos Silva
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 9
Páginas: 271-279
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-KTQ
Abstract (EN): Olive leaf (OL) supplements are marketed as promoting health and supporting the body in preventing free radical damage. This study examined the effect of different concentrations of OL supplement on the haematological and lipid profile and on the oxidative stability of red blood cells (RBCs). A cohort of healthy pigs was used as a model in a single-centre, randomized, prospective pilot comparison. Twenty four pigs were assigned to three experimental diets: a control group fed the conventional diet and two groups fed the conventional diet supplemented at 50 and at 100 g/kg with OL, during 8 weeks. Blood was collected for haematological, biochemical, and haemostatic studies. OL supplementation resulted in a significant decrease in plasmatic triacylglycerols (TAGs) concentration, aligned with a lower body mass and fat storage but no significant reductions were found for low-density lipoprotein cholesterol (LDLc) and oxLDL levels. The use of the highest dose resulted in significant RBC membrane destabilization.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mpmartin@fc.up.pt
Nº de páginas: 9
Documentos
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