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Chemical Characterization of "Alcaparras" Stoned Table Olives from Northeast Portugal

Título
Chemical Characterization of "Alcaparras" Stoned Table Olives from Northeast Portugal
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ricardo Malheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
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Revista
Título: MoleculesImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 16
Páginas: 9025-9040
ISSN: 1420-3049
Editora: MDPI
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-JYP
Abstract (EN): Commercial stoned table olives named "alcaparras" from Tras-os-Montes (Portugal) were chemically characterized. During three consecutive years (2004-2006) 30 samples (10 per year) were examined for their nutritional value (moisture, crude protein, total fat, ash, carbohydrates, and energy), with a detailed report of the fatty acids and tocopherols composition. Water was the major constituent (72.5 +/- 5.5%), followed by fat (14.6 +/- 5.1%). The average amount of protein and ash were 1.1% and 3.4%, respectively, reporting unusual ash values for table olives, related to the technological process. One hundred grams of fresh stoned table olives presented an average energetic value of 156 kcal, lower than most table olives. The lipids are rich in oleic acid (average of 77.7 +/- 2.0%), followed by palmitic acid and linoleic acid. Samples showed an average of total tocopherols of 1.2 mg/100 g of fresh weight, being a-tocopherol the most abundant. Table olives are important sources of MUFA, as olive oil, recognized as a preventive factor in diseases in which free radicals are implicated, complemented by the amounts of vitamin E, with both antioxidant and vitamin action.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: anabela.sousa@ipb.pt; sucasal@ff.up.pt; bento@ipb.pt; rmalheiro@ipb.pt; beatoliv@ff.up.pt; jpereira@ipb.pt
Nº de páginas: 16
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