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The Acute Effects of a Fast-Food Meal Versus a Mediterranean Food Meal on the Autonomic Nervous System, Lung Function, and Airway Inflammation: A Randomized Crossover Trial

Título
The Acute Effects of a Fast-Food Meal Versus a Mediterranean Food Meal on the Autonomic Nervous System, Lung Function, and Airway Inflammation: A Randomized Crossover Trial
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Silva, D.
(Autor)
FMUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Mendes, F.C.
(Autor)
Outra
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Stanzani, V.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moreira, R.
(Autor)
Outra
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Pinto, M.
(Autor)
Outra
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Beltrao, M.
(Autor)
Outra
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Sokhatska, O.
(Autor)
Outra
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Severo, M.
(Autor)
Outra
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Padrão, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Garcia-Larsen, V.
(Autor)
Outra
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Delgado, L.
(Autor)
FMUP
Revista
Título: NutrientsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 17
Página Final: 614
ISSN: 2072-6643
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-018-5WW
Abstract (EN): Background/Objectives: This study aimed to assess the acute effects of two isoenergetic but micronutrient-diverse meals-a Mediterranean-like meal (MdM) and a fast food-like meal (FFM)-on the autonomic nervous system (ANS), lung function, and airway inflammation response. Methods: Forty-six participants were enrolled in a randomized crossover clinical trial, consuming two isoenergetic meals: FFM (burger, fries, and sugar-sweetened drink) and MdM (vegetable soup, whole-wheat pasta, salad, olive oil, sardines, fruit, and water). Pupillometry assessed parasympathetic (MaxD, MinD, Con, ACV, MCV) and sympathetic (ADV, T75) nervous system outcomes. Lung function and airway inflammation were measured before and after each meal through spirometry and fractional exhaled nitric oxide (FeNO), respectively. Results: Mixed-effects model analysis showed that the MdM was associated with a hegemony of parasympathetic responses, with a significant increase of MaxD associated with a faster constriction velocity (ACV and MCV); on the other side, the FFM was associated with changes in the sympathetic response, showing a quicker redilation velocity (a decrease in T75). After adjusting for confounders, the mixed-effects models revealed that the FFM significantly decreased T75. Regarding lung function, a meal negatively impacted FVC (ae = -0.079, p < 0.001) and FEV1 (ae = -0.04, p = 0.017); however, FeNO increased, although after adjusting, no difference between meals was seen. Conclusions: Our study showed that the FFM counteracted the parasympathetic activity of a meal, while a meal, irrespective of the type, decreased lung function and increased airway inflammation.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 19
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Silva-2025-The-acute-effects-of-a-fast-food-me 944.46 KB
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