Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Kitul, a food plant with antidiabetic-like effects: Reduction of intracellular reactive species in glucose-stimulated RIN-5F pancreatic beta-cells and mitigation of pro-inflammatory mediators in activated RAW 264.7 macrophages

Publicações

Kitul, a food plant with antidiabetic-like effects: Reduction of intracellular reactive species in glucose-stimulated RIN-5F pancreatic beta-cells and mitigation of pro-inflammatory mediators in activated RAW 264.7 macrophages

Título
Kitul, a food plant with antidiabetic-like effects: Reduction of intracellular reactive species in glucose-stimulated RIN-5F pancreatic beta-cells and mitigation of pro-inflammatory mediators in activated RAW 264.7 macrophages
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Catarina Andrade
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
David M Pereira
(Autor)
FFUP
Federico Ferreres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Angel Gil-Izquierdo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sutsawat Duangsrisai
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 167
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-2C9
Abstract (EN): Kitul (Caryota urens L.) inflorescences are broadly used for sweet sap production in Asian countries and Kitul food products are known as being suitable for diabetic patients. Considering the strong ability to inhibit alpha-glucosidase, we hypothesize that kitul antidiabetic properties might also involve the modulation of inflammatory pathways and hyperglycaemia-induced oxidative damage. Hence, the effects of an inflorescence's methanol extract were investigated in glucose-stimulated pancreatic cells (RIN-5F) and LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages. The extract reduced the overproduction of intracellular reactive species in pancreatic cells and also NO, L-citrulline and IL-6 levels in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages. Inhibition of 5-lipoxygenase (IC50 = 166.1 mu g/mL) through an uncompetitive manner was also recorded upon treatment with C. urens inflorescences extract. The phenolic profile of the inflorescences was characterized by HPLC-DAD, six hydroxycinnamic acids being iden-tified and quantified. Overall, our data provide additional evidence on the pleiotropic mechanisms of Kitul in-florescences as an antidiabetic agent.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (125)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-08-21 às 22:08:49 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias