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Publicações

Viscoelastic behaviour of mixtures of locust bean gum and pectin dispersions

Título
Viscoelastic behaviour of mixtures of locust bean gum and pectin dispersions
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1993
Autores
J. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
M. Rao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
18
Páginas: 211-228
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Outras ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Resumo (PT): Viscoelastic properties of single-component systems - locust bean gum (LBG), high-methoxyl (HMP) and low-methoxyl (LMP) pectins - and of HMP/LBG and LMP/LBG blends, were studied using dynamic oscilla-tory and steady-shear methods. The mechanical spectra of HMP/LBG blends showed characteristics intermediate between the individual components. A possible weak antagonistic interaction was found between LMP and LBG, especially in the mixture with similar amount of each single-component solation. Correlation between dynamic and steady-shear viscosities was compared with the empirical rule of Cox and Merz. Departures from the Cox-Merz rule were observed for the HMP disper-sions, whereas for the LMP and the LBG dispersions the Cox-Merz rule prediction was satisfactory. The different behaviour of LMP relative to the HMP dispersions can be attributed to the lesser extent of intermolecular association and higher hydrodynamic volume, due to the higher charge density.
Abstract (EN): Viscoelastic properties of single-component systems - locust bean gum (LBG), high-methoxyl (HMP) and low-methoxyl (LMP) pectins - and of HMP/LBG and LMP/LBG blends, were studied using dynamic oscilla-tory and steady-shear methods. The mechanical spectra of HMP/LBG blends showed characteristics intermediate between the individual components. A possible weak antagonistic interaction was found between LMP and LBG, especially in the mixture with similar amount of each single-component solation. Correlation between dynamic and steady-shear viscosities was compared with the empirical rule of Cox and Merz. Departures from the Cox-Merz rule were observed for the HMP disper-sions, whereas for the LMP and the LBG dispersions the Cox-Merz rule prediction was satisfactory. The different behaviour of LMP relative to the HMP dispersions can be attributed to the lesser extent of intermolecular association and higher hydrodynamic volume, due to the higher charge density.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 18
Documentos
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