Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Recent advances on dietary polyphenol's potential roles in Celiac Disease

Publicações

Recent advances on dietary polyphenol's potential roles in Celiac Disease

Título
Recent advances on dietary polyphenol's potential roles in Celiac Disease
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Dias, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pereira, CB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 107
Páginas: 213-225
ISSN: 0924-2244
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-1SC
Abstract (EN): Over the last years, epidemiological and population-based studies have suggested that a continuous and prolonged intake of fruits, vegetables and whole-grains - all rich sources of polyphenols -, may contribute to the prevention of age-related chronic diseases. However, conclusive proof and understanding of the health benefits provided by polyphenols on a Celiac Disease framework remain largely unexplored, notwithstanding the unmet need for alternative treatments to a gluten-free diet. Herein, this topic has been thoroughly explored based on the most recent scientific breakthroughs, bringing light into the remarkable potential and molecular mechanisms by which polyphenols may become valuable allies against the cytotoxicity of gluten proteins, based on their ability to interact with and reduce the bioavailability of immunogenic peptides, to counteract oxidative stress and inflammation, to regulate intestinal epithelial barrier integrity and function, to affect the gut microbial ecosystem, and to modulate immune responses. Altogether, this review opens up new horizons concerning the rational development, applicability and/or valorization of polyphenol-rich functional foods by industry as a promising nutritional strategy to manage and prevent Celiac Disease.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 13
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The health-promoting potential of peptides from brewing by-products: An up-to-date review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro Oliveira, R; Martins, ZE; Sousa, JB; Ferreira, IMPLVO; Diniz, C
Review on fermented plant materials as carriers and sources of potentially probiotic lactic acid bacteria - With an emphasis on table olives (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Cátia M. Peres; Cidália Peres ; Adrián Hernández-Mendoza; F. Xavier Malcata
Pulses and food security: Dietary protein, digestibility, bioactive and functional properties (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
da Silva, BV; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Mycotoxins in cereals and related foodstuffs: A review on occurrence and recent methods of analysis (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pereira, VL; Fernandes, JO; Cunha, SC

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 01:07:33 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias