Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Phytochemical characterization of Borago officinalis L. and Centaurea cyanus L. during flower development

Publicações

Phytochemical characterization of Borago officinalis L. and Centaurea cyanus L. during flower development

Título
Phytochemical characterization of Borago officinalis L. and Centaurea cyanus L. during flower development
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Fernandes, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Saraiva, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ramalhosa, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 123
Páginas: 771-778
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-PHE
Abstract (EN): The present work details the nutritional and chemical compositions of borage and centaurea, at three flowering stages. Water was the main constituent, followed by total dietary fiber. Both flowers showed statistically different (p < 0.05) nutritional and chemical profiles, although in both, polyunsaturated fatty acids (PUFAs) (mainly linoleic and a-linolenic acids), free sugars (3.9-28.9% dw as fructose, glucose, and sucrose), tocopherols (with the major contribution of alpha-tocopherol from 1.24 to 2.75 mg/100 g dw), carotenoids (0.2-181.4 mg/100 g dw, mainly as lutein), and organic acids (6.1-14.4 g/100 g dw, mainly malic, succinic, and citric acids) were quantified. Concerning flowering, significant differences (p < 0.05) were found for some components, particularly carotenoids; however, no specific trend was observed in either of the two flower species. Thus, the present study shows that each flower species, as well as their flowering stages, may have different phytochemical and nutritional compositions.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

The Unexplored Potential of Edible Flowers Lipids (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Ramalhosa, E; Pereira, JA; Saraiva, JA; Susana Casal
Post-harvest technologies applied to edible flowers: A review Edible flowers preservation (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Saraiva, JA; Pereira, JA; Susana Casal; Ramalhosa, E
Edible flowers: A review of the nutritional, antioxidant, antimicrobial properties and effects on human health (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Saraiva, JA; Ramalhosa, E
An Overview on the Market of Edible Flowers (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Saraiva, JA; Ramalhosa, E
THE EFFECT OF DIFFERENT POST-HARVEST TREATMENTS ON THE QUALITY OF BORAGE (BORAGO OFFICINALIS) PETALS (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Pereira, JA; Saraiva, JA; Susana Casal; Ramalhosa, E

Ver todas (17)

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (124)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2025-06-28 às 14:20:57 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias