Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Improvements in small scale artisanal cheesemaking via a novel mechanized apparatus

Publicações

Improvements in small scale artisanal cheesemaking via a novel mechanized apparatus

Título
Improvements in small scale artisanal cheesemaking via a novel mechanized apparatus
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Patricia J M Reis
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 82
Páginas: 11-16
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-7X0
Abstract (EN): The current research effort consisted on design, building and testing of a customized apparatus - a closed cylindrical, double-jacketed cheese vat, with a 50 L-capacity, aimed at manufacturing Serra da Estrela cheese (or similar ewe's milk cheeses), provided with knives that play a double role - stirring and cutting, a combined device for draining and pre-moulding, and a cleaning-in-place system. This novel apparatus makes it possible to semi-automate cheesemaking in small scale - including a continuous cycle of hands-free sequential coagulation, cutting, syneresis and moulding of cheeses. It was successfully applied to ewe's milk cheese manufacture, and was able to reduce duration of the overall cycle - with concomitant standardization of the process, and a significant (P < 0.05) increase in cheese yield and fat recovery.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Ripening-related changes in Serra da Estrela cheese: A stereological study (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Microstructural characterization of serra cheese using low-vacuum scanning electron microscopy (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Effect of dairy farm and milk refrigeration on microbiological and microstructural characteristics of matured Serra da Estrela cheese (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Tavaria, FK; Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata
Effect of alternative technological methodologies on the yeast profile in Serra da Estrela cheese (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Garcia Fontan, MC; Tavaria, F; Patricia J M Reis; Pintado, MME; F. Xavier Malcata
Current state of Portuguese dairy products from ovine and caprine milks (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia J M Reis; F. Xavier Malcata

Ver todas (8)

Da mesma revista

Modelling respiration rate of fresh fruits and vegetables for modified atmosphere packages: a review (2002)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fonseca, SC; Oliveira, FAR; Brecht, JK
Viscoelastic behaviour of mixtures of locust bean gum and pectin dispersions (1993)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. Silva; Maria do Pilar Gonçalves; M. Rao
VISCOELASTIC BEHAVIOR OF MIXTURES OF LOCUST BEAN GUM AND PECTIN DISPERSIONS (1993)
Artigo em Revista Científica Internacional
DASILVA, JAL; Maria do Pilar Gonçalves; RAO, MA
Thermal behaviour of stirred yoghurt during cooling in plate heat exchangers (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla S. Fernandes; Ricardo P. Dias; J. M. Nóbrega; Isabel M. Afonso; Luís F. Melo; João M. Maia

Ver todas (53)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-04 às 04:59:03 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias