Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts

Publicações

Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts

Título
Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Maria Ines Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Patricia Morales
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Cortes Sanchez Mata
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 62
Páginas: 32-38
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-78P
Abstract (EN): Fragaria vesca L. (wild strawberry) roots and vegetative parts are commonly used in infusions and decoctions for different medicinal purposes. The composition in non-nutrients (mainly phenolic compounds) has previously been reported, but the contribution in nutritional compounds has not been researched. Therefore, chemical parameters with nutritional role, namely macronutrients, mineral components, some vitamins (ascorbic acid, folate and tocopherols), as well as, fatty acids, soluble sugars and organic acids, present in F vesca roots and vegetative parts were evaluated using commercial and wild samples. Furthermore, their infusions and decoctions were also fully characterized; as well as the percentages of vitamins and minerals released for the aqueous preparations. The processing steps, the collection region and also the physiological state in which the samples were collected could influence the differences found between commercial and wild samples. The infusion and decoction preparations showed significantly high released percentages of folate and minerals, and also allowed the detection of xylose, proving to be more effective for soluble sugars extraction. Roots and vegetative parts of F vesca, normally consumed as infusions and decoctions, can be sources of macro and micronutrients.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

A review of current and emergent biofilm control strategies (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Maria J Vieira
Towards authentication of Korean ginseng-containing foods: Differentiation of five Panax species by a novel diagnostic tool (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Grazina, L; Amaral, JS; Joana Costa; Mafra, I
Towards a starter culture of Lactobacillus plantarum AFS13: assessment of more relevant effects for in vitro production and preservatio thereof, via ractional factorial design methodology (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Francisco Xavier Malcata; M. Francisca Portilha Cunha; Patrícia J. M. Reis; Ângela C. Macedo
The potential effect of FOS and inulin upon probiotic bacterium performance in curdled milk matrices (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, D; Rocha Santos, TAP; Pereira, CI; Gomes, AM; F. Xavier Malcata; Freitas, AC
Teas, dietary supplements and fruit juices: A comparative study regarding antioxidant activity and bioactive compounds (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Costa, ASG; Nunes, MA; Almeida, IMC; Carvalho, MR; Barroso, MF; Alves, RC; Oliveira, MBPP

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-17 às 09:14:11 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias