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Publicações

Influence of the starch content in the viscoelastic properties of surimi gels

Título
Influence of the starch content in the viscoelastic properties of surimi gels
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Tovar, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 84
Páginas: 140-147
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-PHM
Abstract (EN): Changes in viscoelastic properties as a function of the wheat starch content of crab sticks from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi determined from transient and oscillatory measurements were studied. Based on the frequency dependence of the complex shear modulus (G*), the two types of sticks were discriminated in terms of gel stiffness (An) and the difference (G0¿ - G0¿) as a function of starch content. Creep and recovery tests allowed gel strength, S, to be determined from the relation modulus, G(t). This body of parameters provides an interesting method for the industrial assessment of the nominal quality of surimi and its derivatives. Overall, the tests revealed that stiffness and hardness in the product increase with increasing starch contents. Specifically, the optimum starch content for Alaska Pollock sticks was found to be 11%, above which the product becomes unacceptably hard and brittle. By contrast, the optimum starch content for Pacific Whiting sticks was 11-15%, which reflects a decreased gelling capacity of this type of surimi.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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