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Publicações

Olive paste as vehicle for delivery of potential probiotic Lactobacillus plantarum 33

Título
Olive paste as vehicle for delivery of potential probiotic Lactobacillus plantarum 33
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Marta Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cátia M. Peres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Adrián Hernández-Mendonza
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
M. Rosário Bronze
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cidália Peres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 75
Páginas: 61-70
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Assunto: Probiotic; Lactobacillus plantarum 33; Microencapsulation; Cell survival; Probiotic olive paste
Resumo (PT):
Abstract (EN): Use of probiotic bacteria and consumes in large ¿ in novel foods to provide beneficial health effects has attracted an increasing interest by the food industry and fermented olives are an excellent example of a new generation of those foods from plant origin so as to assure maximum viability by the time of ingestion during processing and storage of food products, as well as during transit through the gastrointestinal tract. Our study focused on production, characterization and assessment of efficacy of microencapsulation upon survival of probiotic strains and sensory properties of the final olive paste throughout refrigerated storage. Microencapsulation appears to be an effective technique for strain survival, depending on the operating temperature and experimental results on tolerance to gastrointestinal-like conditions, and ability to adhere to intestinal epithelium is thereby presented and discussed. The sensory panel rated all experienced matrices as good, including overall acceptance without significant preference between them. However, the success of microencapsulation was more limited when incorporated into olive paste. Free cells of Lactobacillus plantarum 33 proved able to survive in olive paste during storage at refrigerated temperatures.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
2015_Alves_FOOD_RESEARCH_INTERNATIONAL_Post-Print Post-Print version 1398.37 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
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