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Manufacture of bioactive peptide-rich concentrates from Whey: Characterization of pilot process

Título
Manufacture of bioactive peptide-rich concentrates from Whey: Characterization of pilot process
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Tavares, T.
(Autor)
FEUP
Manuela Amorim
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
David Gomes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuela E. Pintado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Carlos D. Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 110 4
Páginas: 547-552
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-9X1
Abstract (EN): This work was focused on the manufacture, at pilot scale, of cow whey protein and peptide concentrates, using selective filtration techniques-associated with hydrolysis brought about by proteolytic enzymes from Cynara cardunculus aqueous extracts, using as (optimal) conditions an enzyme/substrate ratio of 1.6% v/v, a pH of 5.2, a temperature of 55 degrees C and an incubation time of 7 h. The profiles of proteins and peptides were assessed by liquid chromatography and electrophoresis; ca. 87% of alpha-lactalbumin was hydrolyzed, but essentially no degradation of beta-lactoglobulin (beta-Lg) was observed. A bioactive peptide concentrate, its fraction below 3 kDa and a beta-Lg-rich fraction were obtained as final products, containing ca. 73, 43 and 91% w/w protein (on a total solid mass basis). All these fractions were low in lactose and salt, and their microbial loads were reduced. Said fractions are high added-value products, so they can be used as nutritional and functional ingredients-thus yielding an economically viable alternative for upgrade of whey.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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