Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Discriminate Analysis of the volatile fraction from “Terrincho” ewe cheese: Correlation with flavour characteristics

Publicações

Discriminate Analysis of the volatile fraction from “Terrincho” ewe cheese: Correlation with flavour characteristics

Título
Discriminate Analysis of the volatile fraction from “Terrincho” ewe cheese: Correlation with flavour characteristics
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2004
Autores
Ferreira, Isabel
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, Margarida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 14 5
Páginas: 455-464
ISSN: 0958-6946
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em Scopus Scopus
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
Abstract (EN): "Terrincho" cheese is a semi-hard cheese variety made in Trás-os-Montes (North-Eastern Portugal) from "Churra da Terra Quente" raw ewes' milk using animal rennet as milk coagulant. headspace-solid phase microextraction coupled to a GC-MS was used to study the evolution of volatile compounds from this type of cheeses over 60 days of ripening, and to study the variability of the volatile fraction from "Terrincho" cheeses, from the same season, made at five different dairy plants. Panellists, trained to correlate the abundance of volatile compounds with quality and intensity of flavour, performed sensory evaluation of the "Terrincho" cheeses. A total of 82 compounds were identified. During ripening there was an overall increase in short-chain fatty acids, esters, alcohols and butanone. Discriminate analyses, using volatile compounds as variables, showed that it was possible to distinguish between cheeses ripened for different times and between "Terrincho" cheeses made at different dairy plants. Similar results were obtained for discriminate analyses of sensory profiles.
Idioma: Português
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: oliviapinho@fcna.up.pt
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Queijos Portugueses com Denominação de Origem Protegida (1999)
Artigo em Revista Científica Nacional
Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Ferreira, Margarida
Avaliação da Composição Centesimal e Valor Nutricional de Alguns Queijos Portugueses Com DOP (2000)
Artigo em Revista Científica Nacional
Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Escórcio, Cristina; Sousa, Sara; Peixoto, Susane; Cima, Ana; Mendes, Eulália; Ferreira, Margarida
Antioxidantes sintéticos dos produtos cárneos (1997)
Artigo em Revista Científica Nacional
Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Oliveira, Maria Beatriz; Ferreira, Margarida
Aminas Biogénicas nos alimentos (2000)
Artigo em Revista Científica Nacional
Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Ferreira, Margarida; Fernandes, José; Gomes, Ana
Apreciação da Qualidade dos Patés de Fígado no Mercado Português (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinho, Olívia; Ferreira, Isabel; Vicente, Susana; Oliveira, Maria Beatriz; Ferreira, Margarida

Da mesma revista

Relevant factors for the preparation of freeze-dried lactic acid bacteria (2004)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carvalho, AS; Silva, J; Ho, P; Teixeira, P; F. Xavier Malcata; Gibbs, P
Caseins as source of bioactive peptides (2005)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, SV; F. Xavier Malcata
Survival of probiotic bacteria in a whey cheese vector submitted to environmental conditions prevailing in the gastrointestinal tract (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madureira, AR; Pereira, CI; Truszkowska, K; Gomes, AM; Pintado, ME; F. Xavier Malcata
Survival of potentially probiotic enterococci in dairy matrices and in the human gastrointestinal tract (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lígia L. Pimentel; Jaana Mättö; F. Xavier Malcata; Manuela E. Pintado; Maria Saarela
Role of dominant microflora of Picante cheese on proteolysis and lipolysis (1999)
Artigo em Revista Científica Internacional
Freitas, AC; Pintado, AE; Pintado, ME; F. Xavier Malcata

Ver todas (36)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-17 às 03:21:59 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias