Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells

Título
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Fatima Paiva Martins
(Autor)
FCUP
Susana Barbosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Marco Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Divanildo Monteiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor Pinheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Luis Mourao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Susana Rocha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis Belo
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Alice Santos Silva
(Autor)
FFUP
Revista
Vol. 9
Páginas: 271-279
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-KTQ
Abstract (EN): Olive leaf (OL) supplements are marketed as promoting health and supporting the body in preventing free radical damage. This study examined the effect of different concentrations of OL supplement on the haematological and lipid profile and on the oxidative stability of red blood cells (RBCs). A cohort of healthy pigs was used as a model in a single-centre, randomized, prospective pilot comparison. Twenty four pigs were assigned to three experimental diets: a control group fed the conventional diet and two groups fed the conventional diet supplemented at 50 and at 100 g/kg with OL, during 8 weeks. Blood was collected for haematological, biochemical, and haemostatic studies. OL supplementation resulted in a significant decrease in plasmatic triacylglycerols (TAGs) concentration, aligned with a lower body mass and fat storage but no significant reductions were found for low-density lipoprotein cholesterol (LDLc) and oxLDL levels. The use of the highest dose resulted in significant RBC membrane destabilization.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mpmartin@fc.up.pt
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sonia Norberto; Sara Silva; Manuela Meireles; Ana Faria; Manuela Pintado; Conceicao Calhau
Anti-obesity potential of natural methylxanthines (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carrageta, DF; Dias, TR; Alves, MG; Oliveira, PF; Monteiro, M; Silva, BM
UHPLC-MS/MS profiling of Aplysia depilans and assessment of its potential therapeutic use: Interference on iNOS expression in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages and caspase-mediated pro-apoptotic effect on SH-SY5Y cells (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Renato B. Pereira; Diana C.G.A. Pinto; David M. Pereira; Nelson G.M. Gomes; Artur M.S. Silva; Paula B. Andrade; Patricia Valentão
Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins-Gomes, C; Souto, EB; Cosme, F; Nunes, FM; Silva, AM
Tarragon phenolic extract as a functional ingredient for pizza dough: Comparative performance with ascorbic acid (E300) (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Andreia Ribeiro; Lillian Barros ; Ricardo C. Calhelha; Márcio Carocho; Ana ´Ciric; Marina Sokovic; Madalena M. Dias; Celestino Santos-Buelga; Maria Filomena Barreiro; Isabel C. F. R. Ferreira

Ver todas (24)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-04 às 02:00:54 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias