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Turbidimetric determination of sulphate in Spanish vinegars

Título
Turbidimetric determination of sulphate in Spanish vinegars
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
PEREZ-OTMOSA R.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
ZARATE N.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
ARAUJO A.N.
(Autor)
FFUP
MONTENEGRO M.C.B.S.M.
(Autor)
FFUP
Revista
415
Páginas: 99-102
ISSN: 0300-5755
Editora: Eypasa
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
CORDIS: Ciências Físicas > Química > Química analítica
Outras Informações
Resumo (PT): The analytical control of sulphate in vinegar is important due to in many countries its content is regulated by law. For that reason in this work it has been developed, for the first time, a turbidimetric method for the determination of sulphate in vinegar, based on its precipitation when it reacts with barium chloride in acidic media. The use of a new conditioning solution to protect the formed dispersions has been proposed. The developed method showed a mean coefficient of variation of 1.4% and a mean percentage of spike recovery of 99.3% when applied to 22 vinegar samples. The limit of detection was 2.3 mg dm-3. This procedure resulted to be quicker, easier and more economic than the gravimetric method adopted as the reference technique. Comparison of variances and linear regression analysis of the results obtained were carried out to validate the proposed turbidimetric method.
Abstract (EN): The analytical control of sulphate in vinegar is important due to in many countries its content is regulated by law. For that reason in this work it has been developed, for the first time, a turbidimetric method for the determination of sulphate in vinegar, based on its precipitation when it reacts with barium chloride in acidic media. The use of a new conditioning solution to protect the formed dispersions has been proposed. The developed method showed a mean coefficient of variation of 1.4% and a mean percentage of spike recovery of 99.3% when applied to 22 vinegar samples. The limit of detection was 2.3 mg dm-3. This procedure resulted to be quicker, easier and more economic than the gravimetric method adopted as the reference technique. Comparison of variances and linear regression analysis of the results obtained were carried out to validate the proposed turbidimetric method.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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