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Unsteady-state transfer of impurities during crystal growth of sucrose in sugarcane solutions

Título
Unsteady-state transfer of impurities during crystal growth of sucrose in sugarcane solutions
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Martins, PM
(Autor)
FEUP
Ferreira, A
(Autor)
FEUP
Polanco, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, F
(Autor)
FEUP
Damas, AM
(Autor)
ICBAS
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Rein, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 311 15
Páginas: 3841-3848
ISSN: 0022-0248
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
INSPEC
COMPENDEX
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia química
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Engenharia dos materiais
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-HGH
Abstract (EN): In this work, we present growth rate data of sucrose crystals in the presence of impurities that can be used by both sugar technologists and crystal growth scientists. Growth rate curves measured in a pilot-scale evaporative crystallizer suggest a period of slow growth that follows the seeding of crystals into supersaturated technical solutions. The observed trend was enhanced by adding typical sugarcane impurities such as starch, fructose or dextran to the industrial syrups. Maximum growth rates of sucrose resulted at intermediate rather than high supersaturation levels in the presence of the additives. The effects of the additives on the sucrose solubility and sucrose mass transfer in solution were taken into account to explain the observed crystal growth kinetics. A novel mechanism was identified of unsteady-state adsorption of impurities at the crystal surface and their gradual replacement by the crystallizing solute towards the equilibrium occupation of the active sites for growth. Specifically designed crystallization experiments at controlled supersaturation confirmed this mechanism by showing increasing crystal growth rates with time until reaching a steady-state value for a given supersaturation level and impurity content.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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