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Production of rose geranium oil using supercritical fluid extraction

Título
Production of rose geranium oil using supercritical fluid extraction
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Gomes, PB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mata, VG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alírio Rodrigues
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 41 1
Páginas: 50-60
ISSN: 0896-8446
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Proceedings ISI Proceedings
COMPENDEX
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia química
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-AD9
Abstract (EN): The present work aims to apply the supercritical fluid extraction (SFE) with carbon dioxide as a clean technology to extract the natural essential oil from a Portuguese-grown rose geranium (Pelargonium sp.). Geranium oil is an important ingredient in perfumery as middle note and is a natural resource with potential to be explored in Portugal, since this plant is well adapted to our climate and soil. A new SFE equipment was designed and constructed and it was used for the extraction of geranium, The obtained extracts were characterised by GC/MS and their organoleptic quality (colour and odour) was evaluated and compared with the materials obtained by the traditional techniques-hydrodistillation and organic solvent extraction. The best extraction conditions were: extraction time of 15-30 min, temperature of 40 degrees C, pressure of 90-100 bar, cut fresh plant and dynamic mode. The SFE yields varied between 0.019 and 0.22%. The CO2 geranium extract had a superior organoleptic quality, with very fresh natural floral-fruity character and a pale yellow colour, most suitable for the use in perfumery.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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