Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication

Título
Tweaking the mechanical and structural properties of colloidal chitosans by sonication
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Laidson P. Gomes
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hiléia K.S. Souza
(Autor)
FEUP
José M. Campiña
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Cristina T. Andrade
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vânia M. Flosi Pascoalin
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
António F. Silva
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria P. Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food HydrocolloidsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 56
Páginas: 29-40
ISSN: 0268-005X
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-3BV
Abstract (EN): Compared to the oil-derived plastics typically used in food packaging, biofilms of pure chitosan present serious moisture issues. The physical degradation of the polysaccharide with ultrasound effectively reduces the water vapor permeability in these films but, unfortunately, they also turn more brittle. Blending chitosans of different morphology and molecular mass (M) is an unexplored strategy that could bring balance without the need of incorporating toxic or non-biodegradable plasticizers. To this end, we prepared and characterized the mixtures of a high-M chitosan with the products of its own ultrasonic fragmentation. Biopolymer degradation was followed by dynamic light scattering (DLS) and the mechanical and structural characteristics of the mixtures were evaluated from different rheological methods and atomic force microscopy (AFM). The results indicate that, through the control of the sonication time and mixture ratio, it is possible to adjust the viscoelasticity and morphological aspect of the mixtures at intermediate levels relative to their individual components. In a more general sense, it is emphasized the importance of design and materials processing for the development of a novel generation of additive-free sustainable but functional bioplastics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The progress and application of vitamin E encapsulation-A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, AM; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
The effect of egg albumen on the viscoelasticity of crab sticks made from Alaska Pollock and Pacific Whiting surimi (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, C
Berry anthocyanin-based films in smart food packaging: A mini-review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Neves, D; Paula B Andrade; Videira, RA; de Freitas, V; Luis Cruz
Ultrasound-assisted preparation of size-controlled chitosan nanoparticles: Characterization and fabrication of transparent biofilms (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Hileia K. S. Souza; José M. Campiña; Ana M.M. Sousa; Fernando Silva; Maria P. Gonçalves
The role of choline chloride-based deep eutectic solvent and curcumin on chitosan films properties (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Almeida, CMR; Magalhaes, JMCS; Hileia K. S. Souza; Maria do Pilar Gonçalves

Ver todas (45)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-07-17 às 02:40:46 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias