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Towards an understanding of the aqueous solubility of amino acids in the presence of salts: A Molecular Dynamics simulation study

Título
Towards an understanding of the aqueous solubility of amino acids in the presence of salts: A Molecular Dynamics simulation study
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Luciana I. N. Tomé
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Miguel Jorge
(Autor)
FEUP
José R. B. Gomes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
João A. P. Coutinho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 114 49
Páginas: 16450-16459
ISSN: 1520-6106
Indexação
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias > Engenharia química
CORDIS: Ciências Físicas > Química > Química computacional ; Ciências Físicas > Química > Química molecular ; Ciências Tecnológicas > Engenharia > Engenharia química
Outras Informações
Abstract (EN): Ion-specific effects on the aqueous solubilities of biomolecules are relevant in many areas of biochemistry and life sciences. However, a general and well-supported molecular picture of the phenomena has not yet been established. In order to contribute to the understanding of the molecular-level interactions governing the behavior of biocompounds in aqueous saline environments, classical molecular dynamics simulations were performed for aqueous solutions of four amino acids (alanine, valine, isoleucine, and 2-aminodecanoic acid), taken as model systems, in the presence of a series of inorganic salts. The MD results reported here provide support for a molecular picture of the salting-in/salting-out mechanism based on the presence/absence of interactions between the anions and the nonpolar moieties of the amino acids. These results are in good qualitative agreement with experimental solubilities and allow for a theoretical interpretation of the available data.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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