Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Efiect of temperature on high methoxyl pectin gelation
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Efiect of temperature on high methoxyl pectin gelation

Título
Efiect of temperature on high methoxyl pectin gelation
Tipo
Capítulo ou Parte de Livro
Ano
1995
Autores
J. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Livro
Outras Informações
Resumo (PT): High methoxyl pectin (HMP) gelation was investigated by small amplitude oscillatory experimentals. The system studied was 1%HMP + 60% sucrose (citrate buffer, pH 3). Time sweep experiments and mechanical spectra were performed at different temperatures between 5º C and 60° C. The gel time and the shear modules have a complex dependence on temperature, which could be explained by the opposing effects of increasing temperature on both types of interactions that stabilise the HMP gels. The "final" viscoelastic behaviour of HMP gels are also changes with the ageing temperature at which the system has been submitted. Between 15-50°C the behaviour is typical of a true gel, but for lower and higher temperatures, the behaviour changes to that of weak gels. with higher dependence on frequency for the dynamic moduli.
Abstract (EN): High methoxyl pectin (HMP) gelation was investigated by small amplitude oscillatory experimentals. The system studied was 1%HMP + 60% sucrose (citrate buffer, pH 3). Time sweep experiments and mechanical spectra were performed at different temperatures between 5º C and 60° C. The gel time and the shear modules have a complex dependence on temperature, which could be explained by the opposing effects of increasing temperature on both types of interactions that stabilise the HMP gels. The "final" viscoelastic behaviour of HMP gels are also changes with the ageing temperature at which the system has been submitted. Between 15-50°C the behaviour is typical of a true gel, but for lower and higher temperatures, the behaviour changes to that of weak gels. with higher dependence on frequency for the dynamic moduli.
Idioma: Português
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Temperature effects on the rheological behaviour of single and binary biopolymeric systems (1992)
Capítulo ou Parte de Livro
J. Silva; Maria do Pilar Gonçalves; M. Rao
Influence of galactomannan addition on the viscoelastic properties of pectin-calcium systems (1994)
Capítulo ou Parte de Livro
J. Silva; Maria do Pilar Gonçalves; J. Doublier; M. Axelos
Viscoelastic behaviour of mixtures of locust bean gum and pectin dispersions (1993)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. Silva; Maria do Pilar Gonçalves; M. Rao
Rheological properties of high- metoxyl pectin and locust bean gum solutions in steady shear (1992)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. Silva; Maria do Pilar Gonçalves; M. Rao
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-08-24 às 18:46:33 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias