Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Disinfection with neutral electrolyzed oxidizing water to reduce microbial load and to prevent biofilm regrowth in the processing of fresh-cut vegetables

Disinfection with neutral electrolyzed oxidizing water to reduce microbial load and to prevent biofilm regrowth in the processing of fresh-cut vegetables

Título
Disinfection with neutral electrolyzed oxidizing water to reduce microbial load and to prevent biofilm regrowth in the processing of fresh-cut vegetables
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
I. Machado
(Autor)
FEUP
A. Meireles
(Autor)
FEUP
R. Fulgêncio
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Mergulhão
(Autor)
FEUP
M. Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
L. F. Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
INSPEC
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-B7H
Abstract (EN): Product decontamination is one of the most important processes of the hygienic practice in food industries such as Minimally Processed Vegetables (MPV) plants and sodium hypochlorite (NaOCl) solutions are commonly used as a biocide for disinfection. Although it may be corrosive and irritating when compared to alternative biocides, this biocide is frequently applied at high concentrations. This work aims at studying the use of lower concentrations of chlorine by testing neutral electrolyzed oxidizing water (NEOW) as a chlorine-source disinfectant in fresh-cut salad processing. Assays were performed at industrial and laboratory scale. Results showed that lower doses of chlorine from NEOW (30 ppm) are as effective as higher concentrations of the traditional chlorine from NaOCl (80 ppm) in the reduction of total microbial population at industrial scale. Moreover, in laboratory studies, the NEOW chlorine was also more effective in biofilm eradication, as well as a biofilm preventive agent. NEOW can thus be a successful alternative water disinfection technique, reducing the free chlorine concentration needed to sanitize salads, also decreasing water consumption whilst taking into account environmental and food quality impacts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
2016_Machado_Food_and_Bioproducts_Processing_Post-Print Post-Print version 1707.89 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Efficacy of antimicrobial combinations to reduce the use of sodium hypochlorite in the control of planktonic and sessile Escherichia coli (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Meireles; Idalina Machado; Rita Fulgêncio; Filipe Mergulhão; Luís Melo; Manuel Simões
Characterization of the heterotrophic bacteria from a minimally processed vegetables plant (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Meireles; Rita Fulgêncio; Idalina Machado; Filipe Mergulhão; L. F. Melo; Manuel Simões

Da mesma revista

Valorization of Gelidium corneum by-product through solid-state fermentation (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferreira, M; Salgado, JM; Peres, H; Belo, I
The impact of material properties, nutrient load and shear stress on biofouling in food industries (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. M. R. Moreira; L. C. Gomes; M. Simões; L. F. Melo; F. J. Mergulhão
The effects of surface type on the removal of Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens single and dual species biofilms (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madalena Lemos; Inês Gomes; Filipe Mergulhão; Luís Melo; Manuel Simões
The effect of shear stress on the formation and removal of Bacillus cereus biofilms (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madalena Lemos; Filipe Mergulhão; Luís Melo; Manuel Simões
Simplified numerical simulation to obtain heat transfer correlations for stirred yoghurt in a plate heat exchanger (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Isabel M. Afonso; Paulo Cruz; João M. Maia; Luís F. Melo

Ver todas (25)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 23:33:31 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias