Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The effects of ferulic and salicylic acids on Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens single- and dual-species biofilms

The effects of ferulic and salicylic acids on Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens single- and dual-species biofilms

Título
The effects of ferulic and salicylic acids on Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens single- and dual-species biofilms
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Madalena Lemos
(Autor)
FEUP
Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Joana Teodósio
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paula Araújo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipe Mergulhão
(Autor)
FEUP
Luís Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
A Revista está pendente de validação pelos Serviços Administrativos.
Vol. 86 SI
Páginas: 42-51
ISSN: 0964-8305
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências biológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-G3T
Abstract (EN): Biofilms are a problem to food industries, causing equipment damage, increased energy costs, and food spoilage, and they are a potential harbour of pathogenic microorganisms. Their extreme antimicrobial resistance means that novel control strategies are necessary. Plant secondary metabolites (phyto-chemicals) have demonstrated promising antimicrobial properties when applied against planktonic cells and biofilms. The aim of this study was to test the effectiveness of two phenolic acids: ferulic (FA) and sali-cylic (SA), alone and in combination (FSA) on the prevention and control of Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens biofilms. Additional tests were performed to ascertain the effects of FA and SA on bacterial motility, surface properties (physicochemical properties and surface charge), and quorum sensing inhibition (QSI). The effects of a concentration two times the minimum inhibitory concentration (500 mu g mL(-1)) were assessed on single- and dual-species biofilms. The results demonstrated that only swimming was affected by FA and SA and no clear relationship was obtained between the effects of phenolic acids on motility and biofilm prevention. The bacterial physicochemical surface properties and charge were affected by the phenolic acids. Salicylic acid demonstrated capacity for QSI. However, both bacteria were able to form single- and dual-species biofilms in the presence of the phenolic acids. The application of FA and SA (single and combined) to biofilms caused low to moderate inactivation and removal. However, dual-species biofilms formed in the presence of phenolic acids were highly susceptible to a second exposure to the chemicals. The continuous exposure of dual-species biofilms to the phenolic acids decreased their resilience and resistance to inactivation and removal. This study clarifies the role of FA and SA in the prevention and control of biofilms formed by two important food spoilage bacteria.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Madalena_et_al._2014_V2_Post-Print Post-Print version 1104.52 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Use of phenyl isothiocyanate for biofilm prevention and control (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Cristina Abreu; Anabela Borges; Filipe Mergulhão; Manuel Simões
The effects of pharmaceutical and personal care products on the behavior of Burkholderia cepacia isolated from drinking water (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Inês Gomes; Diego Madureira; Lúcia C. Simões; Manuel Simões
The action of selected isothiocyanates on bacterial biofilm prevention and control (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Anabela Borges; Lúcia C. Simões; Maria J. Saavedra; Manuel Simões
Evaluation of cinnamaldehyde and cinnamic acid derivatives in microbial growth control (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. F. Malheiro; J.-Y. Maillard; F. Borges; Manuel Simões
Environmental factors influencing molinate biodegradation by a two-member mixed culture in rice paddy field floodwater (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luísa Barreiros; Joana Peres; Nuno F. Azevedo; Célia M. Manaia; Olga C. Nunes

Ver todas (7)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Belas Artes da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-08 às 22:45:59 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias