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SURVIVAL OF LACTOBACILLUS-DELBRUECKII SSP BULGARICUS FOLLOWING SPRAY-DRYING

Título
SURVIVAL OF LACTOBACILLUS-DELBRUECKII SSP BULGARICUS FOLLOWING SPRAY-DRYING
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1995
Autores
TEIXEIRA, PC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
CASTRO, MH
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
KIRBY, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 78
Páginas: 1025-1031
ISSN: 0022-0302
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-GYQ
Abstract (EN): Survival of cell concentrates of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus following spray-drying in skim milk with and without ascorbic acid and monosodium glutamate was evaluated during storage at different conditions of temperature and water activity. High temperature and high water activities were detrimental to survival of dried cells. The death rate was higher in the presence of ascorbic acid and monosodium glutamate during storage at 20 degrees C; at 4 degrees C, survival was higher in the presence of these agents. The developed sensitivity of survivors to chemical inhibitors with specific action was used to provide insight into the nature of cellular damage. After drying, cells showed sensitivity to NaCl, lysozyme, penicillin, and pyronin Y, indicating damage to the cell membrane, cell wall, and DNA, respectively.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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