Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Tracing seaweeds as mineral sources for farm-animals

Tracing seaweeds as mineral sources for farm-animals

Título
Tracing seaweeds as mineral sources for farm-animals
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
A. Cabrita
(Autor)
ICBAS
Maia, MRG
(Autor)
FCUP
Oliveira, HM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel Sousa Pinto
(Autor)
FCUP
Pinto, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 28
Páginas: 3135-3150
ISSN: 0921-8971
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Ciência animal e dos lacticínios
CORDIS: Ciências Naturais > Ciências agrárias > Zootecnia
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-AG8
Abstract (EN): This study characterized the mineral composition of 15 common Portuguese seaweed (green, brown, and red) species. Total measured mineral content ranged from 10.9 g kg(-1) dry matter (DM) in Gracilaria vermiculophylla to 71.0 g kg(-1) DM in Codium adhaerens, calcium being the mineral generally found in higher amounts. Overall, the results suggest that seaweeds have great potential as mineral sources for animal feeding, but a great variability between species was observed regarding their mineral profile. Compared to common animal feed ingredients, the studied seaweeds can be considered as good sources of calcium, magnesium, iron, iodine, copper, manganese, and selenium but are poor sources of phosphorous and zinc. The maximum level of dietary inclusion will be strongly dependent on the mineral profile of the seaweeds. Depending on the seaweed, the upper level of inclusion in poultry and swine diets may reach more than 40 %. The high iodine content of studied seaweeds limits their use in diets for horses, and, to a lesser extent, for ruminants. This work constitutes a paramount contribution regarding the use of seaweeds as mineral sources in animal diets, allowing a more precise choice of the algae species and level of inclusion to be used, thus assuring animal health and strengthening the seaweed industry through this underexploited application field.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 16
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Factors affecting odd- and branched-chain fatty acids in milk: A review (2006)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Vlaeminck, B; Fievez, V; A. Cabrita; Antonio J M Fonseca; Dewhurst, RJ
Using microbial fatty acids to improve understanding of the contribution of solid associated bacteria to microbial mass in the rumen (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Bessa, RJB; Maia, MRG; Jeronimo, E; Belo, AT; A. Cabrita; Dewhurst, RJ; Antonio J M Fonseca
Use of odd and branched-chain fatty acids in rumen contents and milk as a potential microbial marker (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vlaeminck, B; Dufour, C; van Vuuren, AM; A. Cabrita; Dewhurst, RJ; Demeyer, D; Fievez, V
Technical note: Stearidonic acid metabolism by mixed ruminal microorganisms in vitro (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maia, MRG; Correia, CAS; Alves, SP; Antonio J M Fonseca; A. Cabrita

Ver todas (45)

Da mesma revista

Toxicity of cadmium and zinc on two microalgae, Scenedesmus obliquus and Desmodesmus pleiomorphus, from Northern Portugal (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Monteiro, CM; Fonseca, SC; Castro, PML; F. Xavier Malcata
The potential of beach wrack as plant biostimulant to mitigate metal toxicity: mineral composition, antioxidant properties and effects against Cu-induced stress (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sousa, F; Martins, M; Sousa, B; Soares, C; Manuel Azenha; Ruth Pereira; Fernanda Fidalgo
The pigments of kelps (Ochrophyta) as part of the flexible response to highly variable marine environments (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fernandes, F; Barbosa, M; Oliveira, AP; Azevedo, IC; Isabel Sousa Pinto; Patricia Valentao; Paula B Andrade
The IMTA-cultivated Chlorophyta Ulva spp. as a sustainable ingredient in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) diets (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Goncalo Marinho; Cristovao Nunes; Isabel Sousa Pinto; Rui Pereira; Paulo Rema; Luisa M P Valente
The effect of drying process on undervalued brown and red seaweed species: elemental composition (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Afonso, C; Juliao, DR; Pinto, E; Agostinho Almeida; Ferreira, IMPLVO; Bandarra, NM; Cardoso, C

Ver todas (42)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-30 às 09:19:32 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias