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Characterization and use of the total head soluble cholinesterases from mosquitofish (Gambusia holbrooki) for screening of anticholinesterase activity

Título
Characterization and use of the total head soluble cholinesterases from mosquitofish (Gambusia holbrooki) for screening of anticholinesterase activity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Nunes, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Carvalho, F
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 20
Páginas: 369-376
ISSN: 1475-6366
Editora: Taylor & Francis
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Medicina básica
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-256
Abstract (EN): Inhibition of cholinesterases (ChE) has been widely used as an environmental biomarker of exposure to organophosphates (OP) and carbamate (CB) pesticides. Different ChE isoforms may be present in the same tissue and may present distinct sensitivities towards environmental contaminants. The present work characterises the soluble ChE present in mosquitofish (Gambusia holbrooki) total head homogenates, through the use of different substrates and selective inhibitors of cholinesterasic activity. Furthermore, the effects of sodium dodecylsulphate (SDS) on the enzymatic activity were investigated, both in vivo and in vitro. These results showed that acetylcholinesterase (AChE) seemed to be the predominant form present in head homogenates of G. holbrooki, despite the inhibition by tetraisopropylpyrophosphoramide (iso-OMPA) found at high concentrations. SDS was responsible for in vitro, but not in vivo, inhibitory effects. The in vitro AChE inhibitory effects of SDS was partially prevented by the use of increasing amounts of ethanol, suggesting that the inhibition was induced by an emulsion effect, which may explain the lack of effect in vivo.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: brunonunes@cimar.org
Nº de páginas: 8
Documentos
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