Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Interactions of ferric ions with olive oil phenolic compounds

Publicações

Interactions of ferric ions with olive oil phenolic compounds

Título
Interactions of ferric ions with olive oil phenolic compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Paiva Martins, F
(Autor)
FCUP
Gordon, MH
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 53
Páginas: 2704-2709
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-3WA
Abstract (EN): The ferric complexing capacity of four phenolic compounds, occurring in olives and virgin olive oil, namely, oleuropein, hydroxytyrosol, 3,4-dihydroxyphenylethanol-elenolic acid (3,4-DHPEA-EA), and 3,4-dihydroxyphenylethanol-elenolic acid dialdehyde (3,4-DHPEA-EDA), and their stability in the presence of ferric ions were studied. At pH 3.5, all compounds formed a reversible 1:1 complex with ferric ions, but hydroxytyrosol could also form complexes containing > 1 ferric ion per phenol molecule. At pH 5.5, the complexes between ferric ions and 3,4-DHPEA-EA or 3,4-DHPEA-EDA were relatively stable, indicating that the antioxidant activity of 3,4-DHPEA-EA or 3,4-DHPEA-EDA at pH 5.5 is partly due to their metal-chelating activity. At pH 7.4, a complex containing > 1 ferric ion per phenol molecule was formed with hydroxytyrosol. Oleuropein, 3,4-DHPEA-EA, and 3,4-DHPEA-EDA also formed insoluble complexes at this pH. There was no evidence for chelation of Fe(II) by hydroxytyrosol or its derivatives. At all pH values tested, hydroxytyrosol was the most stable compound in the absence of Fe(III) but the most sensitive to the presence of Fe(III).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mpmartin@fc.up.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Effects of pH and ferric ions on the antioxidant activity of olive polyphenols in oil-in-water emulsions (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Paiva Martins, F; Gordon, MH
Effects of copper on the antioxidant activity of olive polyphenols in bulk oil and oil-in-water emulsions (2006)
Artigo em Revista Científica Internacional
Paiva Martins, F; Santos, V; Mangericao, H; Gordon, MH
Antioxidant activity of hydroxytyrosol acetate compared with that of other olive oil polyphenols (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gordon, MH; Paiva Martins, F; Almeida, M
Activity and location of olive oil phenolic antioxidants in liposomes (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Paiva Martins, F; Gordon, MH; Gameiro, P

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (300)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-03 às 23:05:45 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias