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Publicações

Effects of Extracts of Selected Medicinal Plants upon Hepatic Oxidative Stress

Título
Effects of Extracts of Selected Medicinal Plants upon Hepatic Oxidative Stress
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Giao, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pestana, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Faria, A
(Autor)
FCNAUP
Guimaraes, JT
(Autor)
FMUP
Pintado, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Calhau, C
(Autor)
FMUP
Azevedo, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Malcata, FX
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 13
Páginas: 131-136
ISSN: 1096-620X
Editora: Mary Ann Liebert
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-9FN
Abstract (EN): Aqueous extracts of a few medicinal plants traditionally used in Portugal have been assayed for their effects upon hepatic oxidative stress in mice. Previous in vitro studies had allowed characterization of agrimony, sage, savory, and raspberry in terms of overall antioxidant capacity and phenolic content. In the present study, the antioxidant effect and safety of these four plants were evaluated in vivo. For this purpose, mice ingested extracts in aqueous form (or water, used as the control) for 4 weeks; damage to lipids, proteins, and DNA was evaluated by oxidative cell biomarkers by the end of that period. Levels of hepatic glutathione and activities of enzymes involved in metabolism thereof were also determined. Finally, catalase and superoxide dismutase (SOD) activities were quantified, as these enzymes play a crucial role in antioxidant defense. When compared with the control, both raspberry and savory produced significant lipid protection; however, protein damage was significantly lower only in raspberry-treated animals. On the other hand, DNA damage was prevented only by savory. All plants led to a decrease in catalase activity, whereas all but sage also produced a decrease in SOD activity. With regard to glutathione levels and activities of enzymes involved in its metabolism, the aforementioned extracts exhibited different effects. In general, raspberry appeared to be the most promising extract, followed by savory, sage, and agrimony, sorted by decreasing performance in protection; the latter was even slightly toxic. Hence, the plants tested possess compounds with interesting biological activities that may support eventual inclusion in food or feed as functional additives.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: fxmalcata@esb.ucp.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
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