Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Preliminary nutritional evaluation of pea seed meal (Pisum sativum) for juvenile European sea bass (Dicentrarchus labrax)

Publicações

Preliminary nutritional evaluation of pea seed meal (Pisum sativum) for juvenile European sea bass (Dicentrarchus labrax)

Título
Preliminary nutritional evaluation of pea seed meal (Pisum sativum) for juvenile European sea bass (Dicentrarchus labrax)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1998
Autores
Davies, SJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: AquacultureImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 166
Páginas: 311-320
ISSN: 0044-8486
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-7GC
Abstract (EN): An 84-day feeding and digestibility trial was conducted to evaluate the use of a pea seed derived meal in experimental diets for European sea bass fingerlings of initial weight 10 g. It was demonstrated that up to 40% pea seed meal inclusion was feasible in diets allowing for a 12% reduction in fish meal content and a 25% substitution of carbohydrate content without appreciable loss in growth performance of juvenile sea bass or diet utilization. The data showed no difference in final weight and specific growth rate measurements, and feed utilization was not compromised by the supplementation of the reference fish meal basal diet with pea seed meal. The diets were formulated to be essentially isonitrogenous and isocaloric and the results of the digestibility trial confirmed that the availability of the protein and energy was consistent between the different dietary treatments. However, carbohydrate digestibility was markedly affected by the nature of the pea seed meal starch matrix and contributed to a significant reduction in digestible energy. It was also evident that this affected carcass composition with respect to energy deposition (lipid content), but not overall growth of fish in the relatively short duration of this trial.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

From aquaculture production to consumption: Freshness, safety, traceability and authentication, the four pillars of quality (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, J; vaz-pires, p; Camara, JS
Utilization of raw and gelatinized starch by European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peres, H; Oliva Teles, A
Use of microalgae bioencapsulated in Artemia during the weaning of Senegalese sole (Solea senegalensis Kaup) (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pavlos Makridis; Cristiana Moreira; Rita Alves Costa; Pedro Rodrigues; Maria Teresa Dinis
Traditional vs. Integrated Multi-Trophic Aquaculture of Gracilaria chilensis C. J. Bird, J. McLachlan & E. C. Oliveira: Productivity and physiological performance (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria H Abreu; Daniel A Varela; Luis Henriquez; Adrian Villarroel; Charles Yarish; Isabel Sousa Pinto; Alejandro H Buschmann
Time course deposition of conjugated linoleic acid in market size rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ramos, A; Bandarra, NM; Rema, P; Vaz Pires, P; Nunes, ML; Andrade, AM; Cordeiro, AR; Valente, LMP

Ver todas (122)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-04 às 22:43:19 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias