Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Nutritional Quality of the Edible Tissues of European Lobster Homarus gammarus and American Lobster Homarus americanus

Publicações

Nutritional Quality of the Edible Tissues of European Lobster Homarus gammarus and American Lobster Homarus americanus

Título
Nutritional Quality of the Edible Tissues of European Lobster Homarus gammarus and American Lobster Homarus americanus
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
barrento, s
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
marques, a
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
teixeira, b
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 57
Páginas: 3645-3652
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-K41
Abstract (EN): The clawed lobsters Homarus gammarus and Homarus americanus are high-priced and appreciated food items in southern Europe. From a nutritional point of view there is still limited information on the chemical composition of edible tissues (muscle, hepatopancreas, and gonads) of both species. Therefore, the aims of the present work were to study the proximate chemical composition, energy, fatty acid and amino acid profiles, and cholesterol content in each edible tissue of both species and to evaluate their nutritional quality. Differences were observed between tissues, sexes, and species. Muscle and gonads were rich in protein, whereas hepatopancreas had high fat, cholesterol, and energy contents. All edible tissues were valuable sources of essential amino acids. Contrary to the common belief that shellfish consumption should be reduced in a low-fat and -cholesterol diet, all edible tissues of clawed lobsters have a nutritious value perfectly compatible with nutritious and healthy diets.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: amarques@ipimar.pt
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Macro and trace elements in two populations of brown crab Cancer pagurus: Ecological and human health implications (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; anacleto, p; carvalho, ml; vaz-pires, p; nunes, ml
Influence of Season and Sex on the Contents of Minerals and Trace Elements in Brown Crab (Cancer pagurus, Linnaeus, 1758) (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; carvalho, ml; vaz-pires, p; nunes, ml
Essential elements and contaminants in edible tissues of European and American lobsters (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; vaz-pires, p; carvalho, ml; nunes, ml
Effect of Season on the Chemical Composition and Nutritional Quality of the Edible Crab Cancer pagurus (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; anacleto, p; vaz-pires, p; nunes, ml
Chemical composition, cholesterol, fatty acid and amino acid in two populations of brown crab Cancer pagurus Ecological and human health implications (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; mendes, r; bandarra, n; vaz-pires, p; nunes, ml

Ver todas (6)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (300)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Direito da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-25 às 18:08:09 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico