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Publicações

Essential elements and contaminants in edible tissues of European and American lobsters

Título
Essential elements and contaminants in edible tissues of European and American lobsters
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
barrento, s
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
marques, a
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
teixeira, b
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
carvalho, ml
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 111
Páginas: 862-867
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-T7D
Abstract (EN): In several European countries clawed lobsters, such as the European (Homarus gammarus) and American (H. americanus) ones are widely consumed. Yet, information about essential elements and contaminants in both species is still scarce. Therefore, the aim of this work was to characterise the elemental content in the edible part (muscle, hepatopancreas, gonads and roe) of both homarids and to compare them with the daily intake recommendations and maximum allowed levels. Two techniques were employed: energy-dispersive X-ray fluorescence (EDXRF) to quantify Cl, S, K, Ca, Fe, Cu, Zn, As, Se, Br and Sr; and flame atomic-absorption spectrometry (FAAS) to analyse Na, Mg, Mn, Cd, Hg and Pb. Significant differences were found in the elemental composition of edible tissues of both species, likely reflecting the distinct physiological role of those tissues: muscle (higher: Na, Mg, Ca and Sr; lower: Fe, Se, Cd); hepatopancreas (higher: Fe, Cu, Br and Cd); gonads (lower: Cl, Ca, Zn and Hg); and roe (higher: Na and Br; lower: K and As). Statistical differences in the elemental composition of each tissue were found between both homarids: Muscle (Na, Se, As and Hg); Hepatopancreas (Na, Mg, Fe, Cu, Se, Br and Hg); and gonads (S and Zn). Since the geographical distribution of both species is different, the differences likely reflect distinct elemental composition in the aquatic environment and, consequently in the feed chain. Both lobster species were rich sources of Na, Cl, Cu, Zn and Se for human consumption. Regarding contaminants, only Cd was detected at high concentrations in the hepatopancreas of both homarids. Despite Cd values were well above the maximum allowed level set by the European Commission for crustaceans' muscle, so far any limit value was set for crustaceans' hepatopancreas. Nonetheless, the present study recommends avoiding or moderately consuming this tissue in homarids.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: amarques@ipimar.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
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