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Publicações

Changes in biogenic amine contents throughout storage of canned fish products

Título
Changes in biogenic amine contents throughout storage of canned fish products
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Mohamed A. Rabie
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Abbas O. Toliba
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Abdul Rahman Sulieman
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
Abstract (EN): The levels of biogenic amines were assessed throughout storage at 4oC, for up to 120 days, of canned sardines, anchovy and smoked fish. Histamine, tyramine, putrescine, cadaverin, spermidine and spermine levels increased in general with elapsing storage time; the concentrations of the former in sardine, anchovy and smoked fish reached maxima of 281.17 mg/kgdry weight (DW), 166.21 mg/kgDW and 104.51 mg/kgDW, respectively, by 120 days. Spermidine and spermine levels increased slightly, whereas significant differences were found (P<0.05) in the levels of cadaverine and putrescine throughout storage. The total amine contents (579.15 mg/kgDW) of anchovy were highest, followed by sardine (456.86 mg/kgDW) and smoked fish (210.79 mg/kgDW). Overall, canned anchovy and sardine appear to pose public health risks owing to their biogenic amine levels above accepted thresholds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
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