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Encapsulation of probiotic strains in plain or cysteine-supplemented alginate improves viability at storage below freezing temperatures

Título
Encapsulation of probiotic strains in plain or cysteine-supplemented alginate improves viability at storage below freezing temperatures
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Sergio Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana M Gomes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria M Pintado
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Francisco X Malcata
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jose M Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Maria H Amaral
(Autor)
FFUP
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Dina Rodrigues
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teresa A P Rocha Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ana C Freitas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 12
Páginas: 457-465
ISSN: 1618-0240
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Ciências biológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-79N
Abstract (EN): Four probiotic bacteria (Lactobacillus paracasei L26, L. casei-01, L. acidophilus Ki, and Bifidobacterium animalis BB-12 (R)) were encapsulated in plain alginate or alginate supplemented with L-cysteine center dot HCl, and resulting microcapsules were stored at different temperatures, namely 21, 4, -20, or -80 degrees C for a period of up to 6 months. The results showed that the encapsulation in calcium alginate microcapsules was only effective in promoting protection at freezing temperatures, independently of the sensitivity of the strain. Storage of calcium alginate microcapsules at -80 degrees C indicated a protective effect upon viability of all four probiotic strains and the presence of L-cysteine center dot HCl in the alginate matrix improved protection upon cell viability of B. animalis BB-12 (R). An increase in storage temperature of encapsulated bacteria caused an increase in rate of loss in their viability that was strain dependent. This study suggests that microencapsulation of probiotic cells in calcium alginate can be suitable for sustaining the viability of probiotics in food products that require storage below freezing temperatures, even in the absence of cryoprotectors, contributing to an increased shelf life.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: afreitas@viseu.ipiaget.org
Nº de páginas: 9
Documentos
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