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Publicações

Optimization of ABTS radical cation assay specifically for determination of antioxidant capacity of intracellular extracts of microalgae and cyanobacteria

Título
Optimization of ABTS radical cation assay specifically for determination of antioxidant capacity of intracellular extracts of microalgae and cyanobacteria
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
A. Catarina Guedes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helena M. Amaro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria S. Gião
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 138 1
Páginas: 638-643
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-ZVV
Resumo (PT):
Abstract (EN): A renewed interest in antioxidants has arisen in recent years; microalgae and cyanobacteria are potential sources thereof for use as food/feed ingredients. However, improved methods for comprehensive screening of antioxidant capacity specifically in intracellular extracts of marine microorganisms are required- encompassing lipophilic and hydrophilic compounds simultaneously. The original ABTS method was thus improved, and in particular the procedures of cell disruption and storage were optimized. The best solvent found was ethanol/water (1:1, v/v). The reaction to form ABTS+ in said solvent was essentially complete by eight hours, and this radical cation was stable for at least 6 days; at room temperature, the ABTS+ solution remained within an allowable analytical range for up to 13 h. Ultra Turrax was the best cell disruption method, and refrigeration was the best preservation method. This improved methodology was validated with four representative strains that respond poorly to cell disruption.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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