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Determination of galacturonic acid content in pectin from fruit juices by liquid chromatographydiode array detection-electrospray ionization tandem mass spectrometry

Título
Determination of galacturonic acid content in pectin from fruit juices by liquid chromatographydiode array detection-electrospray ionization tandem mass spectrometry
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Manuela M Moreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose M Cruz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Aquiles A Barros
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 8 6
Páginas: 1236-1243
ISSN: 1895-1066
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-08B
Abstract (EN): A reversed-phase high-performance liquid chromatographic (HPLC) method is applied for the determination of galacturonic acid (GA) of pectins in different commercial fruit juices. The separation was carried out on a C(18) column using precolumn derivatization with p-aminobenzoic acid (p-ABA) and UV detection at 304 nm. The identification of GA was confirmed by high-performance liquid chromatography/electrospray ionization tandem mass spectrometry (HPLC-ESI-MS/MS) in positive ion mode. The concentration of GA in the samples analyzed ranged from 12.9 +/- 0.5 to 49.4 +/- 0.5 mg(GA) L(-1). Amongst the samples analyzed, mango juice was found to be richest in GA content, and therefore a good source of pectins. Detection and quantification limits of the described methodology were 1.2 and 3.9 mg L(-1), respectively. Quantitative GA recoveries in the beverages had a range between 90 and 98%. The results showed that the HPLC method proposed was precise and suitable for the identification and quantification of GA in commercial fruit juices.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: lfguido@fc.up.pt
Nº de páginas: 8
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