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The potential of extracts of Caryocar villosum pulp to scavenge reactive oxygen and nitrogen species

Título
The potential of extracts of Caryocar villosum pulp to scavenge reactive oxygen and nitrogen species
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Renan Campos Chiste
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Marisa Freitas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Adriana Zerlotti Mercadante
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Eduarda Fernandes
(Autor)
FFUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 135 3
Páginas: 1740-1749
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-36P
Abstract (EN): Caryocar villosum (piquid) is a native fruit from the Amazonian region, considered to be an interesting source of bioactive compounds. In this paper, five extracts of C. villosum pulp were obtained, using solvents with different polarities and their in vitro scavenging capacity against reactive oxygen species (ROS) and reactive nitrogen species (RNS) was determined. Additionally, the phenolic compounds and carotenoids in each extract were identified and quantified by a high performance liquid chromatography coupled to diode array and mass spectrometer detectors (HPLC-DAD-MS/MS). The ethanol/water and water extracts, which presented the highest phenolic contents (5163 and 1745 mu g/g extract, respectively), with ellagic acid as the major phenolic compound, proved to have the highest ROS and RNS scavenging potential. Nevertheless, in general, ellagic acid was less effective in scavenging ROS (IC50 from 1.7 to 108 mu g/ml) and RNS (IC50 from 0.05 to 0.59 mu g/ml), when compared to gallic acid (IC50 from 0.4 to 226 mu g/ml for ROS and IC50 from 0.04 to 0.12 mu g/ml for RNS). The results obtained in the present study clearly demonstrated that the in vitro antioxidant efficiency of C. villosum extracts was closely related to their contents of phenolic compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: egracas@ff.up.pt
Nº de páginas: 10
Documentos
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