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Shelf Life Assessment of Modified Atmosphere Packaged Turbot (Psetta maxima) Fillets: Evaluation of Microbial, Physical and Chemical Quality Parameters

Título
Shelf Life Assessment of Modified Atmosphere Packaged Turbot (Psetta maxima) Fillets: Evaluation of Microbial, Physical and Chemical Quality Parameters
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Joana Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Francisca Lisboa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nazare Pestana
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rui Alves, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 6 9
Páginas: 2630-2639
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-006-74C
Abstract (EN): Quality and safety of turbot fillets under modified atmosphere packaging (MAP) were assessed by microbial (total viable counts), physical (drip loss, pH, colour CIE Lab) and chemical parameters (total volatile basic nitrogen (TVBN), trimethylamine nitrogen (TMAN), biogenic amine contents). Three different atmospheres (MAP 1, 10/40/50 % O-2/CO2/N-2; MAP 2, 10/60/30 % O-2/CO2/N-2; MAP 3, 10/80/10 % O-2/CO2/N-2) were tested. Packaged turbot fillets were stored at 2 +/- 1 A degrees C and monitored over 30 days, at intervals of 5 days. Fillets from the control group, packaged with air (AIR), were the first to present signs of degradation reaching rejection threshold values for all evaluated parameters. In MAP fillets, total bacterial count was lower than 10(6) cfu/g for a longer period. After 10 days of storage, MAP and AIR fillets showed significant differences (p < 0.05) on the values of TVBN, TMAN and biogenic amines. MAP fillets presented a higher drip loss, and fillets in AIR became more yellowish (upper b* values) while those in MAP looked whitish for an increased period (upper L* values). All microbial, chemical and physical traits revealed the protective effect of the different MAP studied, especially those with a higher percentage of CO2. MAP application added, at least, 5 days to shelf life of turbot fillets.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: joanasantoscma@sapo.pt
Nº de páginas: 10
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