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Publicações

Discrimination of varietal olive oils of the Portuguese cultivars cobrancosa, madural and verdeal based on their fatty acids composition

Título
Discrimination of varietal olive oils of the Portuguese cultivars cobrancosa, madural and verdeal based on their fatty acids composition
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2002
Autores
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Oliveira, MBPP
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Alves, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 591-594
4th International Symposium on Olive Growing
VALENZANO, ITALY, SEP 25-30, 2000
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Biotecnologia agrária e alimentar
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-RW9
Abstract (EN): The fatty acid composition has been traditionally used to discriminate the different vegetable oils and confirm their authenticity. The aim of the present study was to check the possible use of the fatty acid profile to differentiate varietal olive oils of the three most important cultivars in Northeast Portugal (Cobranqosa, Madural and Verdeal). Fifteen varietal olive oils from each of the three cultivars were collected to achieve that goal. Fatty acids were determined, as methylesters, by HRGC. Methylesters; were prepared by transesterefication with BF3/methanol after saponification with methanolic KOH. The fatty acid pattern was performed with a Chrompack CP9001 equipped with a split-splitless injector, a FID and a 50m x 0,25 mull W. fused silica capillary column coated with a 0.19mum film of CP-Sil88 (Chrompack). The temperatures of injector, detector and oven were 230, 250 and 185degreesC, respectively. The results as shown by two-way Anova techniques and discriminant analysis demonstrate that C(16:1)c, C-17:1, C-18, C18:1C, C(18:2)cc and C(18:3)cc can be used to discriminate the origin of each of the three olive oils.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 4
Documentos
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