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Effect of Olive Leaves Addition during the Extraction Process of Overmature Fruits on Olive Oil Quality

Título
Effect of Olive Leaves Addition during the Extraction Process of Overmature Fruits on Olive Oil Quality
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Ricardo Malheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helder Teixeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 6
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-111
Abstract (EN): The harvest period is one of the most important factors influencing olive oil quality. This period is extended for several months and the late-extracted olive oils are characterized by quality loss and reduced resistance to oxidation. The aim of this work was to verify the effect of olive leaves addition during the oil extraction process in the olive oils quality and composition. In two consecutive years (2009 and 2010), different olive leaves amounts (1%, 2.5%, 5% and 10% w/w) were added during the extraction process of cv. Cobran double dagger osa olive fruits, collected in the late season. Standard quality parameters, oxidative stability, fatty acids profile, tocopherols, chlorophylls, and carotenoids contents were evaluated. Olive leaves addition induces a slight increase in acidity, peroxide value, K-232, and K-270 without compromising olive oils classification, but the resistance to oxidation was significantly improved. Vitamin E increased nearly 30% with 10% of leaves added mainly due to the considerable increase in alpha-tocopherol. A similar effect was observed in the contents of chlorophylls (chlorophyll a and pheophytin a) and carotenoids (lutein and beta-carotene), that attributed a more intense greener pigmentation and enhanced nutritional attributes. Significant correlations were observed for several parameters with the amounts of leaves added. Moreover, leaves addition modified the characteristics and composition of the olive oils in a way that was possible to discriminate and to classify each group.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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