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Publicações

Gas chromatographic-mass spectrometric quantification of 4-(5-)-methylimidazole in roasted coffee after ion-pair extraction

Título
Gas chromatographic-mass spectrometric quantification of 4-(5-)-methylimidazole in roasted coffee after ion-pair extraction
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2002
Autores
Oliveira, MBPP
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 976
Páginas: 285-291
ISSN: 0021-9673
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-ME3
Abstract (EN): A GC-MS method is described for quantification of 4-(5-)methylimidazole (4MI) in coffee. Although tested, GC-flarne ionization detection proved inadequate for this purpose due to the complexity of the coffee matrix. The developed method was based on ion-pair extraction with bis-2-ethylhexylphosphate and derivatization with isobutylchloroformate. Quantification was carried out by the standard addition method using 2-ethylimidazole as internal standard. Reproducibility data from the complete procedure are presented. Mean recoveries were higher than 98%. The method was applied to green and roasted coffee samples from the two most important varieties, arabica and robusta, and to commercial "torrefacto" coffee blends. 4MI was not detected in the green coffee samples analysed and ranged from 0.307 to 1.241 mg/kg in roasted samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
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