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Publicações

Discrimination between arabica and robusta coffee species on the basis of their tocopherol profiles

Título
Discrimination between arabica and robusta coffee species on the basis of their tocopherol profiles
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Alves, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Oliveira, MB
(Autor)
FFUP
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Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 114 1
Páginas: 295-299
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-KC4
Abstract (EN): The tocopherol profiles of arabica and robusta coffee beans, both green and roasted, were ascertained. A solid-liquid micro-extraction method was used, and the quantification performed by normal-phase HPLC/diode-array/fluorescence detection. Regarding green arabicas, the mean contents were 2.7 +/- 0.4 mg/100 g, for alpha-tocopherol, and 8.0 +/- 0.9 mg/100 g. for beta-tocopherol. For green robustas, mean Values of 1.7 +/- 0.3 and 2.1 +/- 0.3 mg/100 g were found for alpha- and beta-tocopherol, respectively. Generally. more than 90% of tocopherols remained after the roasting procedure, except for beta-tocopherol in robustas, whose mean degradation was approximately 25% when expressed as dry weight. No gamma-tocopherol was detected in any sample. Tile results show that tocopherol profile could be useful in the discrimination of arabica and robusta coffees (either green or roasted).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: rita.c.alves@gmail.com
Nº de páginas: 5
Documentos
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