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Publicações

The phenolic chemistry and spectrochemistry of red sweet wine-making and oak-aging

Título
The phenolic chemistry and spectrochemistry of red sweet wine-making and oak-aging
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Figueiredo Gonzalez, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cancho Grande, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Simal Gandara, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
De Freitas, V
(Autor)
FCUP
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Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 152
Páginas: 522-530
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-WA3
Abstract (EN): A natural sweet wine (NSW) was made with dried grapes from Vitis vinifera L cv Garnacha Tintorera. A fortified sweet wine (FSW) was also obtained: the maceration-alcoholic fermentation of Garnacha Tintorera must was stopped by addition of ethanol 96% (v/v). UV/Vis spectrophotometry and HPLC/DAD-ESI/MS were applied to determine, respectively, the evolution of colour and phenolic compounds in Garnacha Tintorera based-sweet wines during aging. In sweet wines, aging decreased a*(red/green), colour saturation and lightness and increased b*(yellow/blue), and hue angle. Most of the phenolic compounds determined, such as anthocyanins, esters of hydroxycinnamic acids, flavan-3-ols monomers, oligomers and polymers decreased in both sweet wines during aging. On the contrary, hydroxybenzoic and hydroxycinnamic acids and vitisins increased after one year of aging. Despite that both terminal and extension subunit compositions show very small changes, mean degree of polymerisation of proanthocyanidins decline slightly as aging progressed in both sweet wines.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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