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Interactions between ethyl(hydroxyethyl) cellulose and lysine-based surfactants in aqueous media

Título
Interactions between ethyl(hydroxyethyl) cellulose and lysine-based surfactants in aqueous media
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Maria Teresa Calejo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anna Lena Kjoniksen
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria J Araujo
(Autor)
FCUP
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Sverre Arne Sande
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bo Nystroem
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 48
Páginas: 1622-1631
ISSN: 0014-3057
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-6KB
Abstract (EN): In this work, the interaction between ethyl(hydroxyethyl) cellulose (EHEC) and three dimeric lysine-based surfactants of distinct chain length (C-6, C-8 and C-10) have been assessed and the system was evaluated in terms of its temperature-dependent gelling capacity. The viscosity profile depends on the specific surfactant, its concentration and temperature. The observed profiles reflected polymer-polymer associations at elevated temperatures and polymer-surfactant interactions, implying the formation of micellartype associations. The systems induce gelation at higher temperatures. Longer chain-length surfactants induce gelation at lower concentrations due to their stronger tendency to selfassemble. The thermo-responsive gels showed gel strength generally lower than 20 Pa.s(n) and a fractal dimension of 2.3-2.4, respectively, indicating the formation of soft gels comprising a tight and homogeneous network. The weakest gel was produced in the presence of the C-6 surfactant. 2D Small-Angle Light Scattering patterns showed a pronounced effect of temperature in terms of the evolution of large hydrophobic clusters, an event precluded when high concentrations of the longer chain surfactants were used.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: bo.nystrom@kjemi.uio.no
Nº de páginas: 10
Documentos
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