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Phenolic Profiling of Portuguese Propolis by LC-MS Spectrometry: Uncommon Propolis Rich in Flavonoid Glycosides

Título
Phenolic Profiling of Portuguese Propolis by LC-MS Spectrometry: Uncommon Propolis Rich in Flavonoid Glycosides
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Soraia I Falcao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria R M Domingues
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Susana M Cardoso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Miguel Vilas Boas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 24
Páginas: 309-318
ISSN: 0958-0344
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-ZV9
Abstract (EN): Introduction Propolis is a chemically complex resinous substance collected by honeybees (Apis mellifera) from tree buds, comprising plant exudates, secreted substances from bee metabolism, pollen and waxes. Its chemical composition depends strongly on the plant sources available around the beehive, which have a direct impact in the quality and bioactivity of the propolis. Being as Portugal is a country of botanical diversity, the phenolic characterisation of propolis from the different regions is a priority. Objective Extensive characterisation of the phenolic composition of Portuguese propolis from different continental regions and islands. Method Forty propolis ethanolic extracts were analysed extensively by liquid chromatography with diode-array detection coupled to electrospray ionisation tandem mass spectrometry (LC-DAD-ESI-MSn). Results Seventy-six polyphenols were detected in the samples and two groups of propolis were established: the common temperate propolis, which contained the typical poplar phenolic compounds such as flavonoids and their methylated/esterified forms, phenylpropanoid acids and their esters, and an uncommon propolis type with an unusual composition in quercetin and kaempferol glycosides - some of them never described in propolis. Conclusion The method allowed the establishment of the phenolic profile of Portuguese propolis from different geographical locations, and the possibility to use some phenolic compounds, such as kaempferol-dimethylether, as geographical markers. Data suggest that other botanical species in addition to poplar trees can be important sources of resins for Portuguese propolis. Copyright (c) 2012 John Wiley & Sons, Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mvboas@ipb.pt
Nº de páginas: 10
Tipo de Licença: Clique para ver a licença CC BY-NC
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
ART_74 263.32 KB
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